ACUM PATRU ANI


Luni, 24 mai 2004, Mihăileşti, judeţul Buzău.
Ora 4:57. Un TIR încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu se răstoarnă la intrarea în comuna buzoiană Mihăileşti. Două autospeciale de la unitatea de pompieri din Buzău ajung în 20 de minute. În acelaşi timp, ajung şi corespondenţii Antenei 1, Elena şi Ionuţ. În jurul camionului care arde se strâng mai mulţi săteni. Ora 5:47. Are loc o primă explozie în cabina camionului. Ora: 5:49. O a doua explozie pulverizează totul în jur. 18 oameni sunt omorâţi. 7 pompieri, cei 2 corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, săteni, şi şoferul camionului care transporta îngrăşământul. Numai 16 dintre cadavre au putut fi identificate iniţial. În cazul şoferului şi al unuia dintre pompieri, identificarea a putut fi realizată doar după teste complexe şi cu ajutorul profilului genetic stabilit prin comparaţie cu cele ale părinţilor celor două victime.
13 oameni au fost răniţi grav, unii au rămas mutilaţi pe viaţă.
Ionuţ Barbu, operatorul Antenei 1, a filmat ultimele secunde înainte de deflagraţie. În imagini se disting 2 focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Imaginile şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.
Înainte ca ancheta să înceapă, ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, şi ministrul transporturilor Miron Mitrea au adus buldozere care au acoperit craterul, adânc de 6.5 metri, format de explozie pe Drumul European 85. S-a lucrat fără să se ţină cont de eventualele probe şi resturi umane, pe care procurorii şi legiştii nu apucaseră să le recupereze. Rudele celor morţi spun că şi la o săptămână de la accident au găsit resturi umane amestecate cu pământ.
Pe 29 mai 2004, Procurorul general al României de atunci, Ilie Botoş, a declarat că experţii în explozibile au stabilit că încărcătura de azotat de amoniu explodată la Mihăileşti ar fi echivalentul detonării a şase-opt tone de trotil. Botoş a adăugat că puterea mare a exploziei se explică prin faptul că încărcătura era şi în saci, şi în vrac (deşi transportul substanţei în astfel de condiţii este ilegal). "Va fi luat în calcul acest aspect, în momentul declanşării urmăririi penale", a spus Botoş, referindu-se la firma de la care a fost încărcat azotatul de amoniu.

5 comentarii:

Anonim spunea...

In primul rand vreau sa le spun familiilor indurerate:CONDOLEANTE!
Despre aceasta tragedie nu pot sa spun foarte multe pentru ca legile din Romania,indiferent de gravitatea faptelor,nu este bine definita.Oamenii legii ar dori sa pedepseasca vinovatul,dar daca legea nu le permite acest lucru,ei[n.r. oamenii legii] trebuie sa se obisnuiasca cu acest lucru.
In orice caz,acest caz nu va fi rezolvat repede.
Sa speram ca nu se vor mai intampla asemenea evenimente.

Anonim spunea...

Ce pot spune?Durerea este cumlita si eu sint subofiter si puteam fi in locul colegului eu de la postul de politie,imi pare rau pentru el,foarte multe i sau promis atunci cind era pe patul spitalului ca mai apoi sa fie abandonat ca o jucarie stricata dupa ce a slujit atit ministerul,merita mult mai mult decit i sa oferit adica NIMIC !

Anonim spunea...

Azi cind am vazut imaginile difuzate de canalul de stiri Antena 1 sa zbirlit pielea pe tot corpul,ma gindesc ca si eu puteam fi in locul colegului meu de la postul de politie si asa cum ne cere datoria trebuie sa intervenim in aceste momente pentru a salva vietile celor implicati in accidente,murim sau raminem paralizati si ministerul ne uita complet nici nu isi mai amintesc de noi de parca nu in cadrul ministerului am lucrat si pina sa se intimple tragedia,de ce oare?Imi pare rau pentru colegul nostru seful de post de la acel post de politie care a intervenit fara sa stea pe ginduri pentru a salva vietile din acea tragedie,precum si celor 7 militari in termen cazuti la datorie pentru a salva vieti omenesti si la fel ca si in cazul colegului nostru ministerul nostru ia uitat pe ei complet cit si pe familiile acetora care isi asteptau copii sa-si satisfaca stagiul militar si sa se intoarca sanatosi acasa,dar nu a fost sa fie asa.Sincere condoleante familiilor indurerate nimeni si nimic nu ii va inlocui vreodata in sufletele voastre pline de durere.Dumnezeu sa-i odohneasca in pace.Pace lor !

Anonim spunea...

Pentru inceput condoleante familiilor. Am vazut si eu stirile la posturile de televiziune si mi-am reamintit tot dezastrul care a avut loc atunci. Au murit si au fost raniti multi oameni nevinovati, si din pacate nu a fost nimeni pedepsit. Multe lucruri au fost promise atunci, dar cand a venit timpul sa se indeplineasca toate promisiunile, acestea au fost parca sterse cu buretele. Nu imi vine sa cred k nimeni nu face nimic pt a alina cat de cat suferinta provocata familiilor.
Sper ca pe viitor sa nu mai aiba loc asemenea tragedii.
Dumnezeu sa ii odihneasca in pace si fie ca intr-o zi cineva sa le faca dreptate

Anonim spunea...

Chiar ieri canalul de stiri Antena 1 a facut public prin intermediul televiziunii citeva din mesajele primite de la noi si sincer aproape ca iti dau lacrimile numai cind vezi imaginile terifiante din acea zi,oare cit de mare trebuie sa fie o catastrofa in Romania pentru ca justitia romana sa ia masuri impotriva celor care gresesc?Nu meritam sa intram in Uniunea Eurpeana sintem de rusinea Europei