Luni, 24 mai 2004, Mihăileşti, judeţul Buzău.
Ora 4:57. Un TIR încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu se răstoarnă la intrarea în comuna buzoiană Mihăileşti. Două autospeciale de la unitatea de pompieri din Buzău ajung în 20 de minute. În acelaşi timp, ajung şi corespondenţii Antenei 1, Elena şi Ionuţ. În jurul camionului care arde se strâng mai mulţi săteni. Ora 5:47. Are loc o primă explozie în cabina camionului. Ora: 5:49. O a doua explozie pulverizează totul în jur. 18 oameni sunt omorâţi. 7 pompieri, cei 2 corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, săteni, şi şoferul camionului care transporta îngrăşământul. Numai 16 dintre cadavre au putut fi identificate iniţial. În cazul şoferului şi al unuia dintre pompieri, identificarea a putut fi realizată doar după teste complexe şi cu ajutorul profilului genetic stabilit prin comparaţie cu cele ale părinţilor celor două victime.
13 oameni au fost răniţi grav, unii au rămas mutilaţi pe viaţă.
Ionuţ Barbu, operatorul Antenei 1, a filmat ultimele secunde înainte de deflagraţie. În imagini se disting 2 focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Imaginile şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.
Înainte ca ancheta să înceapă, ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, şi ministrul transporturilor Miron Mitrea au adus buldozere care au acoperit craterul, adânc de 6.5 metri, format de explozie pe Drumul European 85. S-a lucrat fără să se ţină cont de eventualele probe şi resturi umane, pe care procurorii şi legiştii nu apucaseră să le recupereze. Rudele celor morţi spun că şi la o săptămână de la accident au găsit resturi umane amestecate cu pământ.
Pe 29 mai 2004, Procurorul general al României de atunci, Ilie Botoş, a declarat că experţii în explozibile au stabilit că încărcătura de azotat de amoniu explodată la Mihăileşti ar fi echivalentul detonării a şase-opt tone de trotil. Botoş a adăugat că puterea mare a exploziei se explică prin faptul că încărcătura era şi în saci, şi în vrac (deşi transportul substanţei în astfel de condiţii este ilegal). "Va fi luat în calcul acest aspect, în momentul declanşării urmăririi penale", a spus Botoş, referindu-se la firma de la care a fost încărcat azotatul de amoniu.